3/18/2012

Boyun Fıtığı nedir? Nasıl anlaşılır ? Belirtileri,Tedavisi

Boyun fıtığı, omurlar arasında bulunan disk denilen yastıkçığın yırtılarak içindeki çekirdeğin dışarı taşıp sinir köklerine bası yapması ve boyun ağrısı ile birlikte kol ağrısının ortaya çıkmasıdır. Bazen de ağrı sırta, göğse yayılabilir. Ağrı ile birlikte kolda uyuşma, karıncalanma ve kuvvetsizlik görülebilir.

Ağrı öksürmekle, hapşırmakla artar, istirahatla azalır. Tanıda MR yardımcıdır. Tanı ayrıntılı bir hikaye, fizik muayene ve MR ile konabilir. Başlangıç döneminde kısa süreli istirahat yapılmalı, ağrı kesici romatizmal ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.

Bu dönemde boyun sıcak tutulmalı, gerekirse sıcak su torbaları kullanılabilir. Hastanın ağrısı geçmiyorsa fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Fizik tedavi yöntemlerinden özellikle traksiyon fıtıklaşan kısmın yerine gelmesini sağlayabilir. Manüplasyon, lokal kortizonlu ilaç enjeksiyonu veya ozon enjeksiyonu uygulanabilir. Hastanın postürü ve günlük yaşam aktiviteleri düzenmelidir. Boyun kaslarını kuvvetlendirici egzersizlere hemen başlanmalıdır
 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri