5/12/2012

Benler zararlı mıdır? Ben kanser yapar mı ?

Benler dermatolojinin çok özel alanlarından bir tanesidir. Tabi ki bazı benlerin kanserleşme riskleri olduğundan dolayı önem aktive etmektedir. Bu nedenle düzenli ben takibi ile erken kanser taraması yapılabilmektedir. Benleri kabaca ikiye ayırmak gerekirse bunlar, doğumsal benler ve edimsel benlerdir.


Doğumsal benler genellikle doğumla birlikte var olan veya ilk 2 yaş içerisinde ortaya çıkan benlerdir. Edimsel benler ise kişinin yaşı ilerledikçe çevresel nedenlerden ötürü edindiği benlerdir. Beyaz ırkta hemen hemen herkeste çeşitli sayıda ben vardır. Edimsel benler özellikle 20 – 30 yaş arası maksimum sayılarına ulaşırlar. Daha sonra ise benler de azalma görülebilir.


Bunların içerisinde özel aktive eden benler vardır ki bunlara displastik neus sendromu denilmektedir. Tabi ki benlerin renkleri de çok önemlidir. Çok çeşitli ben renkleri mevcuttur. Bu yüzden koyu ve siyah benler tehlikesizdir. Ama açık renkli ve benin üzerinde kıl çıkıyorsa bu benlerin hasta tarafından dikkatli bir şekilde takibi yapılmalıdır.


Bu benler ileride kişini başına büyük sorunlar açabilir. Bu tip benlerin takibi sırasında büyüme ve renk değişimleri gibi durumlar söz konusu olursa, mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bu benler cilt kanserine neden olabilir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi bu kanser türünde de erken teşhis çok önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri