5/13/2012

Mamografi ne zaman çektirilmeli,Mamografinin faydaları/Yararları

Mamografi çektirmek,Mamografi çektirmenin faydaları

Kadınların memedeki kanser veya kanser dışı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan şişliklerin erken dönemde teşhis edilmesinde mamografi önemli rol oynuyor. Muayenede ele gelebilecek büyüklüğe ulaşmamış kitlelerin saptanmasında da mamografi etkin bir yöntemdir.


Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Hamdi Koçer, mamografinin gerektiğinde her yaştan kadına güvenle uygulanabildiğini belirtiyor.Yaş ilerledikçe kanser görülme riski artarken, beraberinde kanserin de mamografi ile teşhis edilme şansı artıyor. Bu nedenle ileri yaşlarda çekilen mamografiler meme hakkında daha çok bilgi veriyor.


Mamografi tarama ya da tanı amaçlı yapılıyor. Tarama amaçlı mamografiler, hiç yakınması olmayan kadınlara topluca yapılan incelemeler olarak adlandırılıyor. Bu incelemelerin ücreti de bir sağlık kuruluşu, kamu veya sivil toplum örgütü tarafından karşılanıyor.


Herhangi bir yakınma veya kaygı ile kendiniz doktora başvurduğunuzda, muayeneden sonra sadece ultrasonografi ile yeterli bilgiye ulaşabiliyorsa bununla yetinilebilinir. Tanısal amaçlı mamografi de çekilmesi gerekiyorsa, bu noktada tanısal amaçlı tetkik her yaştaki kadına yapılabiliyor. Ancak unutmamak gerekir, 35-40 yaşından önceki mamografiler sınırlı ölçüde bilgi veriyor.
Rutinde 40 yaşın üzerinde her yıl ya da 2 yılda bir mamografi ve ultrasonografi çekilmesi öneriliyor. Unutmayın; düzenli kontrol, meme kanserinin tedavi edilebilir bir evrede yakalanma şansını artırıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri