6/20/2012

Memedeki/Göğüsteki kitle ve sertlikler kansere neden olur mu?

MEME KİSTLERİ YAYGIN OLARAK GÖRÜLÜR MÜ?


Memenin birden fazla iyi huylu hastalığı mevcuttur. Ancak bunların içinde en sık görüleni memenin fibrokistik hastalığıdır. Fibrokistik hastalığın açılımında fibro sert doku, kist ise içi sıvı dolu kese demektir. Neredeyse her 2-3 kadından birinde görülür. Sıklıkla 30-35 yaşları arasında rastlanır.


MEMEDE KİSTLER HANGİ ŞİKAYETLERE SEBEP OLUR?


Hiçbir şikayete sebep olmayacakları gibi, memelerde özellikle adet öncesi dönemde olan ağrı, dolgunluk hissi ve hassasiyet veya memede ele gelen kitle ile kendilerini belli edebilirler. Özellikle meme ağrısı şikayeti veya ele gelen kitle kadınlarda hemen kanser korkusu uyandırır. Oysaki meme kanserinin yalnızca %5-10’u ağrıyla birliktedir. Ağrı şikayetine sıklıkla memenin iyi huylu hastalıklarından olan meme kistlerinde rastlanır.


TEŞHİS NASIL KONULUR?


Memenin kistik hastalığında teşhis ultrasonografi ile konur. Kistler tek olabildiği gibi yaygın olarak da bulunabilirler. İçerikleri homojen, düzgün kenarlı, milimetrik boyutlardaki ve hastada şikayet oluşturmayan kistler, biyopsi yapılmadan belli aralıklarla ultrasonografi ile takip edilebilirler. Şayet ultrasonografi takiplerinde büyüme, düzensizleşme görülüyorsa; iğne biyopsisi yapılabilir. Kistin boyutu 2 cm’yi aştığı durumlarda ultrasonografi eşliğinde kist içeriği iğne ile boşaltılabilir. Üç kez tekrarlayan boşaltma işlemine rağmen tekrarlayan kistlerde cerrahi ile o bölgeyi çıkartma yoluna gidilebilir.


MEME KİSTİNİZ VARSA...


Meme kistlerinde takip, çoğu zaman yeterlidir. İhtiyaç duyulduğunda kistler ultrasonografi rehberliğinde boşaltılabilir. Ayrıca hastalara gece gündüz sutyen kullanmaları, kafeinsiz beslenmeleri, adet öncesi dönemde tuzsuz diyet yapmalarını öneririz. Ağrı kesiciler meme ağrısının yoğun olduğu durumlarda alınabilir. Özellikle adet öncesi karın ağrılarını da azaltan ve aynı zamanda memedeki kistleri küçülttüğü bildirilen bazı bitkisel ekstreler kullanılabilir.


MEME KİSTLERİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?


Memede her ele gelen doku kitle olmadığı gibi her kitle de kanser anlamına gelmez. Yaklaşık 10 kitleden biri kanser olasılığı taşır. Ancak iyi huylu olduğu ispatlansa bile her meme kitlesi belli aralıklarla takip edilmelidir. Fibrokistik hastalığın kendisi iyi huylu bir hastalıktır. Ancak yaşamının bir döneminde bu hastalığı geçirmiş olan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı, geçirmemiş olanlara göre üç kat daha fazladır.


TAKİP NASIL OLMALIDIR?


Meme kontrolü yaptırmak için ise memede ele kitle gelmesini beklemek yanlıştır. Çünkü meme kanserinde erken teşhis ancak tarama programları ile mümkündür. Tarama programlarının başında kişinin kendi kendisini elle muayenesi gelir. 20 yaşından itibaren elle muayenelere başlanabilir. Adet bittikten sonraki hafta ideal muayene zamanıdır. 35 yaşından sonra kişilerin yılda bir kez bir genel cerrahi uzmanına muayene olmaları ve ilk mamografilerini çektirmeleri gerekir. 40 yaşından sonra ise risk taşıyan kadınlar yılda bir, risk faktörü olmayan kadınlar iki yılda bir mamografi yaptırmalıdır. 50 yaşından sonra ise tüm kadınlara yılda bir mamografi yapılmalıdır. Sıklıkla mamografi ile birlikte ultrasonografi de yapılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri