1/02/2011

Çölyak hastalığı,Çölyak hastalığı nedir? çölyak hastalıığı bilgi

Çölyak hastalığı halk arasında adı pek bilinmeyen bir hastalıktır. Bir çok kişi karın ağrısı ve şişkinlik diye geçiştirdiği şikayetlerin, çölyak hastalığı belrtisi olduğunu bilmeden yaşamına devam etmektedir.

Çölyak Hastalığı Nedir

Çölyak Hastalığı (Celiac Disease- gluten enteropatisi ) bir ince bağırsak allerjisidir. Gluten adı verilen proteine karşı gösterilen hassasiyet sebebiyle gelişir.

Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta bulunan ve gluten adıyla bilinen proteine tahammül edemezler. Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediğinde, onların bağışıklık sistemleri ters etki gösterir ve ince bağırsaklara zarar verir. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.

Çölyak Hastalığının Sonuçları

Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına neden olur. Bu sebeple besinlerin ince bağırsakta emilmesini önleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim hastalığıdır. Kişi ne yerse yesin, sağlıklı beslenemez.

Çölyak Hastalığının Sebepleri Nelerdir

Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olarak bilinir yani kişinin ailesinde bu hastalığın çıkma ihtimali yüksektir. Diğer çölyak hastalığı sebepleri ise şunlardır: Bazen bir ameliyat, çocuk doğumu, gebelik , viral enfeksiyon veya şiddetli duygusal stresten sonra çölyak hastalığı oluşabilir, ya da tetiklenebilir.

Çölyak Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar

Çölyak hastalığı kişinin hayatının her hangi döneminde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak bazı kişilerde çocukluk, bazılarında ergenlik, bir kısmında ise orta yaş grubunda Yalnızortaya çıkabilmektedir. Yalnız en çok sekiz ile oniki aylık çocuklarda, ve otuz ile kırk yaş arasında ortaya çıkmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri