4/12/2011

Ud hindi otu(Acı marul) nedir? faydaları,Udihindi otu nedir?

Udihindi otu nerede kullanılır?Ödağacı nedir?Hindiba nedir?faydaları,nerede kullanılır?

Latince Adı: Aquilaria agallocha (Syn: Aloexylum agallochum, Agallochum officinale, Agallochi verum)

Familya: Thymelaeaceae

Diğer İsimleri: Ödağacı, Hindistan ödağacı, Ud-i hindi, Kust-i bahri

Acıgıcı, Güneğik, Mavi sütleğen, Acımarul, Hindiba olarakta bilinir.

Bilinen Bileşimi : Kökler inulin, intibin glikozu, fruktoz, levuloz, levulin, kolin, reçineler, sepi maddeler, albüminli maddeler vs. ihtiva eder.
Çiçekler cichorin glikozidi; yapraklar inulin; usaresi de acı maddeler laktusin, laktukopikrin, taraksasterol vs. ihtiva eder. Tohumlarda da inulin ve protakateşin aldehidleri bulunmuştur


Özellikleri : Tonik(kuvvetlendirici), depuratif(kanı temizleyici), digestif( hazmettirici), diüretik(idrar söktürücü), vulnerer(yara iyileştirici). Merkezi sinir sistemini sakinleştirici ve amplitude (kalp spazmını) arttırmak suretiyle kalp faaliyetlerini hızlandırıcı, mikropları öldürücü te'siri vardır.


Kullanıldığı hastalıklar: İdrar tutukluğu, balgam, gut, karaciğer ve safra kesesi ağrıları, kansızlık, karaciğer temizleyici, kaşıntı ve egzama, sarılık, gastrit, zorlukla işeme ve kan işeme, dalak hastalıkları, küçük çocuklarda solucan ve şerit, bronşit, öksürük vs. yerlerde kullanılır.


Kullanım Şekli : Saplardan 2 çorba kaşığı veya 1 çorba kaşığı kök 0,5 Lt suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Salata gibi de yenir.

İslamiyetten önce Arap kadınları bademciklerinde şişme ve iltihaplanma olan çocukların ağzına, bir bez parçası doladıkları parmaklarını sokup bademciği sıkıştırarak çıkarmaya çalışırlarmış. Hz. Muhammed bunun tehlikeli olduğunu belirterek ud-i hindi (kust-u hindi)'nin enfiye gibi buruna çekilerek veya buruna damlatılarak kullanılmasını önermiştir. Hindiba kökü, mavi çiçekli otsu bir bitki olan Cichorium intybus'un kurutulmuş köküdür. İçinde inülin, rezin ve cichorin adlı kumarin türevi bir glikozit bulunur. Antikoagülan (kan pıhtılaşmasını önleyici) etkisi de vardır. Ayrıca prebiyotik özellik gösterdiği de bilinmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri