Yüzdeki aşırı tüylenmeler ve tedavisi.Kadın olmak zaten yeterince zor diyorsanız orada durun.Kadın olmanın en büyük zorluklarından biri istenmeyen aşırı tüylenmedir.Bu tüylenmelerin birçok sebebi olabilir bu nedenle önce doğru teşhis sonra tedavi çok önemli
Tıp dilinde aşırı tüylenme “hirşutizm” adıyla tanımlanır. Kadınların ortalama yüzde 10 nunda görülen aşırı tüylenme sorunu yaşamaktadır. Aşırı tüylenme genelde ergenlik dönemi ile 40 yaş arası arasında görülür.
Bir insanda genelde 50 milyon adet kıl kökü bulunur. Bu kılların 150 bini kafa derisinde yer alırken, gerisi vücudun diğer alanlarına yayılır. Kıl kökünün olmadığı bölgeler ise ayaklarınızın tabanları, avuç içleri ve dudaklarınızdır. Kadın doğum yaptıktan sonra kıl köklerinin sayısında az da olsa bir artış olur. Kadın veya erkek 40 yaşına geldikten sonra kıl köklerinin sayısında azalma başlar.
Hirşutizm, yani aşırı kıllanma sorununun altında yatan nedenler araştırıldığında, yumurtalıkların ve böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması, erkeklik hormonun fazla çalışması gibi teşhislere rastlanabilir. Aşırı kıllanma, şişmanlık, düzensiz adetler, kısırlık gibi sorunlar böbrek üstü bezlerinde iyi veya kötü huylu tümörlerin varlığından söz edilebilir. Hipofiz bezinden kaynaklanan bazı hormon bozuklukları da hirşutizme yani aşırı kıllanma sorununa yol açabilmektedir. Bunların yanında aşırı kıllanma, aşırı tüylenme fenitonin, minoksidil, danazol, anabolik steroidler, kortizon ve idiopatik gibi sebebi henüz bilinmeyen faktörlerle meydana gelebilmektedir.
Aşırı kıllanma, aşırı tüylenme gibi sorunlar baş göstermeye başladığında, kesinlikle hemen doktorunuza başvurmalısınız ve doktorunuz polikistik yumurtalık hastalığı gibi bazı önemli sağlık sorunlarınızın olup olmayacağını araştıracaktır. Şayet aşırı tüylenme sorununuzun altında hormon kökenli bir sorun varsa ve bu sorun tedavi edilmezse, dışarıdan herhangi bir mekanik yöntemle yok edilmesi mümkün olmuyor. Siz asıl sebebi öğrenip onun tedavisini yaptırmadan dışarıdan tüy giderici çözümlerin peşine düşerseniz, aşırı kıllanma sorununuza çözüm bulamadığınız gibi birde bu esnada aşırı kıllanmaya sebep olan hastalığın ilerlemesi durumu da olur.
Aşırı kıllanma, aşırı tüylenme sorunu ile doktorunuza başvurduğunuzda doktorunuz yaşınızı, kıllanmanın gelişme hızını, adet düzenlerinizi, kilo alıp verme öykünüzü, sesinizin kalınlaşmasını sorar ve bu bilgiler üzerinden aşırı kıllanma nedenlerine ulaşmaya çalışır. Aşırı kıllanma sorunu olan kadınların kanında ki testeron ve DHEAS değerleri incelenir. Şayet aşırı kıllanma sorunu olan kadında bir hormon sorunundan şüphelenirse, buna yönelik bazı hormon tetkikleri yapılır. Bunun yanında yapılan hormon tetkiklerinde polikistik over hastalığı gibi bulgular düşündürülürse ya da böbrek üstü bezleri ile ilgili bir problem olduğu düşünülürse kadına ultrasonografik incelemeleri yapılması gerekebilir. Bunun yanında aşırı tüylenme şikâyeti olan kadınlara diyabet ve hipertansiyon sorunu olup olmadığı da araştırılmalıdır.
Aşırı tüylenme kadınların en büyük derdi
Aşırı kıllanma, aşırı tüylenme sorununun tedavisi size yapılan muayene sonucunda göre belirleniyor. Aşırı kıllanma sorununun sebebi belirlendikten sonra gerekli ilaç tedavilerine ve tüylerin mekanik olarak yok edilmesi için gerekli tedavilere başlanıyor. Şayet yumurtalık ya da böbrek üstü bezi tümörleri ortaya çıkarsa cerrahi açıdan çıkarılması gerekebilir. Gerekli görüldüğünde Spironolaton, siproteron asetat, oral kontraseptifler ve glukokortikoidler gibi ilaçlar önerilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli bu tür ilaçların kesinlikle doktor tavsiye ile kullanılması gerektiğidir. Zira bu ilaçların önemli yan etkileri olabilir. Aşırı kıllanma, aşırı tüylenme sorunu tedavisi için hormon tedavisi uygulanacaksa, sabırlı olmanız gerekir. Zira 6 ay ile 12 ay arasında aşırı kıllanma sorunu için hormon tedavisi uygulanır. Var olan aşırı tüylerin yok edilmesi için dışarıdan epilasyon, depilatuvar yöntemi gibi mekanik uzlaştırma yöntemlerine gidilebilir. Aşırı kıllanma tedavisinde ortalama 6 ayda yüzde atmış oranında bir azalma görülebilir. Kullanılan ilaç tedavisi ile var olan kılların renginde açılma ve incelme görüldüğü gibi kıl sayısında da azalma görülebilir. Ancak aşırı tüylenme sorunu 6 ay içinde azalmaya başladı diye kesinlikle tedavi yarım bırakılmamalıdır ve 12 ay kesinlikle tamamlanmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder