3/24/2012

Baharatların Faydaları,Baharatların Yararları



Baharatın insan vücuduna olan faydaları bilinmekle birlikte tüketilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de üretimin ve ürünün hijyen niteliğini taşımasıdır.
Tarladan başlayarak üretimin son aşamasına kadar farklı işlemlerden geçirilmek zorunda olan baharat imalatı; bütün bu aşamalarda insan sağlığına dikkat edilerek işlenmeli ve satışa sunulmalıdır. 


Bazı Baharatlar ve Faydaları


Zahter (Kekik) 


Zahter Hatay'da tamamen doğal ortamı olan dağlardan toplanmaktadır. Yaygın olarak lezzet arttırıcı baharat olarak sofralarda kullanılan zahterin (kekik), birçok sağlık problemine iyi geldiği bilinmekte. Halk arasında "tahtacı otu", "güvey otu" ve "pervane otu" olarak adlandırılan kekiğin; kolesterolü düşürdüğü, sara krizin önlediği, mide, karın ve başağrılarında etkili olduğu, ani spazmları çözdüğü ve ergenlik sivilcelerinin tedavisinde etkin rol oynadığı bilinmekte. Uzmanlar, kekik otunun ve kekik otundan yapılan çay ve yağların dikkatli ve ölçülü kullanılması halinde, birçok sağlık problemini kendiliğinden çözdüğünü belirtiyorlar. İşte zahter (kekik) ile yapılabilecekler ve çeşitleri: 


Zahter Salatası: Zahter salatası yeni toplanmış zahter, soğan, maydonoz, kırmızı biber, zeytin yağı ve nar ekşisinden yapılan bir salatadır. Zahterin ferahlık veren tadı ve zeytinyağının damakta kalan meyve tadı bir araya gelince daha önce hiç tatmadığınız bir lezzet ortaya çıkar.Mutlaka ama mutlaka tadına bakmalısınız. 


Zahter (Kekik) çayı: Kekik çayı sindirim sistemi üzerinde son derece etkilidir. Sindirimi kolaylaştırma, mide rahatsızlıklarına iyi gelme, iştah açma özelliğiyle öne çıkan kekik çayı, ayrıca adet kanamalarını dengeler, kramplı adet ağrılarına iyi gelir, organizmayı güçlendirir ve ergenlik sivilcelerini engeller.


Zahter (Kekik) yağı: Sızma zeytinyağı ile birlikte kullanılan kekik yağı, ağrının olduğu bölgeye masajla birlikte uygulanırsa acıyı dindirir ve ağrının yayılmasını engeller. 


Zahter (Kekik) suyu: Bağırsaklardaki parazitlerin düşmesini sağlar. Yatıştırıcı özelliği vardır. Spazm çözücüdür, organizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Mide için son derece faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Böbrek ve kum taşlarında iyi sonuç verir. Ağız, diş ve boğaz iltihaplarında gargara yapılırsa iyileştirici etki sağlar. Sara krizini önler. Vücuttaki fazla yağların yakımında etkilidir. Mide, karın ve baş ağrılarında etkilidir.


Acı Kırmızı Biber


Güney ve Orta Amerika veya Karayip kökenli çalımsı, sık dallı küçük yapraklı bir bitkiden elde edilir. Düz veya kıvrık, konik ve ucu sivridir. Yetiştirildiği iklime göre acılığı, rengi ve aroması değişim gösterir. Cildi tahriş edici etkisi vardır. Toz veya pul olarak satılır. Özellikle Meksika ve İtalyan mutfaklarında çok yaygın olarak tatlı hariç hemen hemen her yemekte kullanılır. Çiğ ve pişmiş et yemeklerinde, biber salçası yapımında kullanılır. 


Karabiber
 
Karabiber, tam olgunlaşmamış yeşilbiberin, güneşte üzeri tamamen kahverengi-siyah renk alıp, buruşuk bir hale gelmesiyle elde edilir. Çok yaygın bir bahardır. Tane veya toz olarak mevcuttur. 




Kimyon


Kökeni Nil nehrinin yukarı kısmı olan kimyon, keskin, acı ve biraz da sert bir tada sahiptir. Arap, Türk, İran, Hint ve Meksika mutfaklarının tipik baharı olan kimyon eski ve kullanımı yaygın bir bahardır. Orta Anadolu'da geniş ölçüde yetiştirilir. Özellikle et yemeklerine katılır. Yöresel yemeklerde çok kullanılır.


Sumak




Ortadoğu kökenli olan bu bitki, Batı Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da yabani olarak yetişmektedir. Ilıman ve sıcak iklimde yetişebilen bu ağacın meyvesinin öğütülmesi ile sumak baharı elde edilir. Tadı ekşi ve buruktur. Morumsu renklidir. Et ve sebze yemeklerinde kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri