4/01/2012

Kadınlarda Tüylenmenin nedenleri/Sebepleri

Gaziantep Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, tüylenmenin çok çeşitli ve ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabildiğine dikkati çekti.
Kadınların daha çok estetik sorunu olarak gördüğü tüylenmeye, kadında herhangi bir nedenle artan erkeklik hormonu salgısının neden olduğunu belirten Göçmen, şöyle konuştu:
”Tüylenme sorununu normalde bir kadında görülmeyecek bölgelerde yani, çene, dudak üstü, göğüs çevresi, bacakların iç tarafı ve karın bölgesinde çıkan sert, koyu renkli ve kalın tüyler görülmesi olarak tanımlanabilir.
Tüylenmeyi yalnızca bir estetik sorunu olarak görmek doğru olmaz. Çünkü kadındaki tüylenme artışına en sık yumurtalıkta oluşan kistler (polikistik over) neden oluyor. Genellikle yumurtlama bozuklukları ile beraber ortaya çıkan bu kistler adet düzensizliğinden kısırlığa varan çok değişik sağlık sorunlara yol açabiliyor.”
Göçmen, yumurtalık kistleri dışında bazı tiroit ve hipofiz bezi hastalıklarının, kullanılan bazı ilaçların ya da kalıtsal etkenlerin de tüylenmeye neden olabildiğini ifade etti.
Aşırı tüylenme nedeniyle hastaneye başvuran kadının öncelikle hormon testine tabi tutulduğunu belirten Göçmen, hormon değerlerinin yüksek çıkması durumunda dengesizliğin nedenine yönelik değişik tetkikler yapıldığını bildirdi. Göçmen, tüylenmenin tedavisi olanaklı bir sağlık sorunu olduğunu bildirerek şunları söyledi:
”Sorun ciddi ama tedavisi mümkün. Soruna neden olan hormonal dengesizlik giderildiğinde tüylenmenin önüne geçilebiliyor. Ancak, kadınların utanma ya da başka nedenlerle doktora başvurmadıkları, vücutlarındaki tüylerden yanlış yöntemler uygulayarak kurtulmaya çalıştıkları da biliniyor. Bu kesinlikle çözüm olarak düşünülmemeli. Bu yanlışı yapan kadınlar, vücutlarındaki tüylenmeden kurtulamadıkları gibi tüylenmenin artmasına neden oluyor.”
Göçmen, tüylenme sorununun çözümünde hastanın beklentileri de dikkate alınarak uygulanabilen değişik tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri