4/01/2012

Mideyi yoran zorlayan yiyecekler,besinler nelerdir?

Midemizi bir arananın motoru gibi düşünebiliriz.Tüm parçalar sağlam olsa da motor bir aracın kalbidir.Midemizde yaşamımızı sürdürmek için hayati bir organımızdır ve ona iyi bakmayı öğrenmeliyiz.

Bu yazıda midemizin dostu ve düşmanı olan yiyecekleri yakından tanıyalım



Demli çay ve bol kahve içmek, uzun süre aç kalmak, sigara kullanmak, hızlı yemek, acılı-baharatlı yemekler tüketmek, çok tuzlu gıdalarla beslenmek... Bunlar ülser hastalarının en çok yaptığı ve hastalığın seyrini olumsuz etkileyen hatalar.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, ülser hastalarının sıklıkla yaptığı bu hataları hakkında şunları söyledi: "Çay ve kahve mide asit salgısını artırıyor, sindirim güçlüğüne neden olabiliyor. Bu nedenle ülser hastalarına gün içinde çok fazla miktarda demli çay ve kahve tüketmeleri önerilmiyor. Eğer çok istiyorsanız günde en fazla 2-3 bardak açık çay tüketilebilirsiniz. Bunların yerine ıhlamur, elma gibi bitki-meyve çaylarını tercih etmenizde fayda var.


UZUN SÜRE AÇ KALMAK MİDE ASİDİNİ ARTIRIYOR
Gün içinde çok uzun süre bir şey yemezsek, ara öğünlerde besin tüketmezsek, "kurt gibi acıktım" diyerek yiyecek tüketimini abartırız. Ülser hastasıysanız uzun saatler aç kalmamaya özen gösterin. Çünkü aç kalmak, öğün aralarının uzun olması mide asit salgısını artırıyor. Buna neden olmamak için küçük porsiyonlar halinde 2-3 saat aralıklarla bir beslenme planı oluşturmak gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri