3/24/2012

Siyah Çayın Faydaları,Siyah Çayın zararları

Milli içeceğimiz çayın tiryakilerine kötü haber. Uzmanlar çayın aşırı tüketildiğinde kabızlıktan, sinir bozukluğuna; el titremesinden, yüksek tansiyona bir çok rahatsızlığa neden oluğunu bildirdi
çok tükettiğimiz içeceklerden biri olan çayı içerken hem miktarını hem de şekerini iyi ayarlamak gerekiyor. Aksi halde bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor…


Çay üretimi yapılan sayılı ülkelerden biri olan ülkemiz, kuşkusuz ki çay tüketiminde de dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türk misafirperverliğinin bir göstergesi olarak en önemli ikram içeceği olan çayı ‘Türklerin milli içeceği’ olarak tanımlamak da çok yanlış olmaz. Peki böylesine yüksek miktarlarda tükettiğimiz bu lezzetli içeceğin ne kadar tüketilmesi gerektiğini, ne kadar içildiğinde yararlı ne kadar içildiğinde ise zarar verebileceğini biliyor musunuz? Alman Hastanesi’nden Diyetisyen Esra Aran, Türk insanının damak tadının ayrılmaz bir parçası haline gelen çay tüketimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı:


En çok tüketilen ikinci içecek


Türkiye de çay, sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Günlük tüketilen çay su yerine geçmez, sadece sıvıdır. Vücudunuzun günlük sıvı gereksinimini çay gibi diğer içeceklerle de sağlayabilmek mümkündür. Ancak, gün içerisinde içilen çayın şeker ilavesi yapılarak tüketilmesi ve öğünlerle beraber tercih edilmesi, sağlık açısından olumsuz etkilerin oluşmasına neden olmaktadır.


Öğünlerle tercih edilen çay, demir emiliminin azalmasına neden olabilmektedir. Örneğin; kahvaltınızda yumurta ile çay tüketmek yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da meyveyi tercih etmek olumsuz etkileri azaltmanın bir yoludur. Çünkü çay içerisindeki tanenler besinlerden alınabilecek demirin emiliminin azalmasına neden olabilmektedir.


Aşırı tüketime dikkat!


Gün içerisinde aşırı tüketilen çay; sinir bozukluğu, kabızlık, yüksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir. Aşırı çay tüketimi, idrar miktarının da artışına neden olur. İdrarla dışarı atılan üre asidi miktarını azaltır. Romatizma hastalığı olanlara zarar verir. Çayda okzalat fazladır. Bu nedenle böbreğinde kum ve taş olanlara çay zararlıdır. Yüksek tansiyon hastası, karaciğer hastası ve kabızlık çekenler, üre albümin olanlar çay içmemelidir.


Şekerin dozunu iyi ayarlayın!


Çaya şeker ilave edilerek aşırı tüketilmesi de; kalp-damar hastalıkları, şişmanlık, serum lipit değerinde yükselme gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Şekerli ya da şekersiz aşırı çay tüketimi, vücutta demir emilimini ters yönde (anemi) etkilediği kadar, vücutta toksik madde birikimine de neden olabilmektedir. Yani, vücudunuzun sürekli olarak şiş olmasına (ödem) neden olur. Çay tüketmekten vazgeçemiyorsanız ve tercihiniz şekerli tüketmek ise; öncelikle şeker miktarını azaltabilirsiniz. Şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Günlük tatlandırıcı kullanımında 8 tableti geçmemeye özen göstermelisiniz. Çayınızı demlerken çubuk tarçın kullanırsanız çayınızı daha rahat tüketebilirsiniz. Çayı şekersiz fakat fazla miktarda tüketiyorsanız; 4 çay bardağı çay hakkını geçtikten sonra her bardak çay için ekstra 1 bardak su içiniz. Çayınızı açık olarak tüketmeye çalışınız.


Günde 4 bardaktan fazla olmamalı


Çay içerken dengeli tüketime ve şeker dozunun iyi ayarlanmasına çok dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle uzmanlar günlük çay tüketiminin 4 bardaktan fazla olmamasını tavsiye ediyor. Ekstra 1 bardak çay için ise ekstra 1 bardak su içilmesini öneriyor. Bu kurallara uyulduğunda ise çayın yararları saymakla bitmiyor. İşte milli içeceğimiz çayın vücudumuza yararları…


-Kanser riskini azaltır,
-Kolesterolü düşürür,
-Beyni korur,
-Hazmı kolaylaştırır,
-İçerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir,
-Flavonoid; bitkilerden elde edilen, besinlerde doğal olarak bulunan antioksidantdır,
-Kan damarlarının genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır,
-Yapılan birçok araştırmaya göre; günde maksimum 2 kupa çay tüketmenin kalp krizi ile ölüm riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.

2 yorum:

bilimsever dedi ki...

Siyah çayın zararı aynen kahve ve kola gibi kafeininden gelmektedir, ancak tabi bir kavenin diğer meddelerinden ötürü farklı etkileri vardır, kakaonun başka çayın başka etkileri vardır. Bazı maddelerin faydalı olması ise asla zararını aklayamaz. Bütün bu gerçeklerde bilinçlendirmek insanların sağlığı içinken, sanki kötülük yapan zarlı şeyleri tüketmek konusunda insanları uyaranlar olup çıkabiliyor. Tüm bu gibi zararlı besinlerin sanılandan çok daha fazla zararı var. Düşünün bir madde damar hastalıklarına neden oluyorsa o halde gidin damar hastalıklarını araştırın ve nelere sebep olduğunu daha iyi anlayın.

Çaya geri dönersek her besinin uygun tüketildiğinde yararı varken bunu neden çayda düşünmüyor insanlar, zararlarıyla ünlü kafeinin vucuttan atılması bile iki günü buluyorsa bu bile çayın tüketilme şeklinin haftada birkaç kez olduğunun ıspatıdır. Yararını savunuyorsanız böyle yararı. Yok çay tüketmiyorum onun verdiği fayda başka şeyde yokmuş gibi gösteriliyor diyorsanız, doğru birçok besinde, vitamin, mineral, madde de çok daha fazla faydalar var, yani kimse kafeinli içkilere muhtaç değil. Bir yandan Türk kahvesi diğer yandan çay ötekileride katın millet kafein komasından çıkamıyor ve tabiki verdiği zararlardan ötürü beli doğrulmuyor çoğunun. Bunlar çok güneş gören yerlerin ürünleri, d vitamini diğer vitamini minerali bol iklimlerin yani. Oralarda doğada nasıl oluyorsa olmuş d vitaminini güneşin sağladığı aşırı birikimi yarılayan hatta yok eden bir kahve mesela ekvator kuşağındakine vız gelir, tüm sene güneş görüyor. Halbuki bizim ülkede kafein tüketimi kahve tüketimi kemik erimesine, büyümenin aksamasına, beyin hücrelerinin tıkanmasına neden oluyor , hergün ve aşırı kullanmak bu zararlarıyla en başta eklemlere sonra kemiklere zarar veriyor, kallojene zarar verdiği kanıtlanmıştır kafeinin aynı zamanda vitamin ve mineral değerlerin kimisini yarıladığı kimini bloke ettiğide kanıtlanmıştır, peki o kadar önem verilen maden suları yok minerali yüksek besinler niye tüketiliyor o halde, hiçbirini işe yaratmıyor kafein. Günde bir tane koyu çay bile kemik yıkımına ve kalp krizi, çarpıntı, yorgunlukta kendinden geçme gibi sorunlara sebep olabiliyor.

Peki bazı faydaları olan tat olarakta güzel çayı hiç içmeyelim mi? Çayı en sağlıklı içme şekli, çok açık ve az demli yapılan ve kafeini düşük çaylardır. Haftada gerçekten işinize yarayacak günlerde içmelisiniz, zinde hissetmeniz gereken önemli zamanlarda yani, bir besin maddesi insan sağlığına yararlı değilse sırf keyif için fazladan tüketilmesi ne kadar yanlıştır. Nasıl faydalıysa o şekilde tüketilmelidir besinler, ünlü doktorların söylediğide budur, ancak çoğu doktor sadece doktor inanın hiçbir araştırması, genel kültürü, deneyleri olmayan binlerce doktor var en azından reçete gibi bu tavsiyeleri unutmayın.

bilimsever dedi ki...


Aynı zamanda kahvenin hücre yenilenmesini durduran tarafı varken, yeşil çayın ise hücre yenileyici özelliği vardır, kahve hücreleri öldürdüğü için kansere iyi gelirken yeşil çay kanser riskini artırır. Yeşil çayı performans zamanlarınızda sadece haftada birkaç kez içerseniz en iyisidir. Hem ülkemizdeki çoğu iç organ, kansızlık, damar, karaciğer, solunum, bağırsak v..s sorunlarının, bozulmalarının nedenlerinde başı çeken yine kafeinli gıdalar, sigaradır. Ülkemizde tüketimi fazla olsa alkolüde bunlara ilave edebilirdik tabi.

Şekerli çay ise çok ve hergün içildiğinde ayrı bir zehir, seneler sonra artık beden yavaş yavaş iflas edecektir, pankreas iflaseder. pankreas şeker nedeni ile sürekli çok insulin üreterek kişide şişmanlık, yağlanma, artroz, şeker, romatizma, siyatik, başağrısı ve migren gibi hastalıklar ortaya çıkar vede bağırsakmantarları ve bakterileri artar ve azar.

Milletimize alkolün sigaranın zararları gibi anlattıkları gibi tuz ve şeker yanında bunların zararını artıran ve başlı başına zehirleyen kafeinin zararlarıda anlatılmalı.

Unutmayın az veya çok zararlı niteliği kesin kantlanmış maddeler hastaneye gitme sebebinizin kanıtlanan veya kanıtlanamamış nedenini oluşturur en sağlam öneri budur, zararlı madde her halukarda zararını, şu ya da bu şekilde günün birinde mutlaka ama mutlaka gösterecektir.

bilim hergün kendini yeniliyor, bilimi takip edin ..

bulduğum yazılar,
http://www.dogaltedavi.net/f206/s304yah_cay_asla_304cmey304n-3413.html

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri