3/25/2011

Enginar çayı tarifi,nasıl yapılır?Enginar çayı faydaları

enginarEnginarın faydaları,enginar çayı nasıl yapılır? yapılışı,Enginar yararları
Asteraceae (papatyagiller) Familyasından olan enginarın, Latince İsmi, Cynara scolymusdur.Mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.Morfolojik Özellikleri [değiştir]Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır.
Enginar genel olarak ülkemizde ve birçok ülkede vegetatif yolla üretilmektedir. Fransa, İtalya ve İspanya’da doğrudan tohumla üretilen çeşitler geliştirilmiştir. Enginarda vegatatif yolla üretim dip sürgünleri veya üzerinde gözlerin bulunduğu kök parçaları ile yapılabildiği gibi sadece gözlerin ana gövdeden çıkarılıp değişik ortamlarda köklendirilerek de yapılabilir. En yaygın üretim şekli sürgünlerle yapılan üretimdir.
Yeni kurulacak Enginar plantasyonlarında dikiminden önce toprak derin sürülmeli ve gübrelenmelidir. Derin sürümden sonra diskaro ve tırmık çekilerek toprak dikime hazır duruma getirilmelidir.


FAYDALARI:
* Enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.
* Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.
* Enginar genel anlamda kolagog (barsak boşlatıcı) ve diüretik (idrar söktürücü) etkilere sahiptir.
* Enginar antik çağdan beri bilinir Avrupa?lı kralların sofralarından eksik olmazdı Enginar?ın en önemli etken maddesi cynarindir Cynarin hem karaciğeri hem safra kesesini uyarır Böylece bir taraftan safra asidi salgılanır diğer taraftan safra asidi barsaklara boşaltılır Böylece barsaklardaki yağlar daha hızlı bir şekilde parçalanır Bunun anlamı kolesterol ve trigliseridler daha az absorbe edilmiş olur.
* Enginar kolesterol ve trigliserid düşürücüdür. Bu nedenle enginar damar sertliğine karşı önemli bir bitkidir.
* Enginarda bulunan diğer maddeler ferulik asit, inulin ve beta-sitesterol?dür Bu maddeler kolestrol ve trigliseridin düşmesine çok etkilidirler.
* Enginarı bir ilaç olarak değilde kolesterolün düşürülmesinde ve kontrol altına alınmasında bir yardımcı unsur olarak düşünmek gerekir. Kolesterol problemi olanlar mutlaka hekime gitmelidirler.
* Enginarın çok önemli bir etkiside ?rahim ağzı kanserini? tıp literatüründeki ismiyle ?cervix canser? i önlemesidir.
* Enginar aynı zamanda diyabetliler için kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir Bu etkiyi enginardaki insülin maddesi sağlar.
* Enginar hazmı kolaylaştırır ve vücuda alınan daha kolay parçalanmasını sağladığı için kilo verme diyetlerinde kullanılabilir.
* Ayrıca enginar safra kesesi ve safra kanallarının daha rahat çalışmasını sağlar.
* Enginar yaprak ekstraktı kolesterolü safra tuzu şekline dönüştürür, safra akıntısını arttırarak onların vücuttan atılmasını hızlandırır aynı zamanda karaciğerde kolesterolün oluşmasını başlangıçta engellenmektedir.
* Yüksek kolesterol problemi olan 143 hastada yapılan bir araştırmada altı haftalık bir enginar yaprağı özü ile kolesterol oranlarında yüzde 10-15′e varan oranlarda azalma meydana gelmiştir.
* Başka bir çalışmada ise 557 hasta üzerinde yapılan denemeler sonucunda 43 gün boyunca günde 1.5 g enginar yaprağı özü alımında kan serumunda kolesterol ve trigliserid seviyelerinde önemli oranlarda azalmalar meydana gelmiştir.
* Enginarın diğer bir önemli özelliği de birçok insanın derdi olan kabızlığı önleyici etkisinin olmasıdır.
* Enginar ayrıca safra kesesinde taş oluşumunu önler.
* Enginar ihtiva ettiği maddeler nedeniyle kalbin ve kalp damarlarının en yakın dostudur Kalp damarlarının rahat çalışmasını sağlayarak kalp krizi risklerini önler.


ENGİNAR ÇAYI NASIL YAPILIR?
Enginar yaprağından iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 400-500ml kaynar su ilave edilir ve 5-10dk kaynatılır ve de 5-10dk dem*lenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.


ENGİNAR ÇAYININ FAYDALRI ;
Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Sarılık ve hepatit hastalıklarında, aşırı şişmanlıklarda, kurdeşende, romatizma ve egzamada, kan dolaşımını düzenlemede faydalıdır. Kolesterolün sebep olduğu damar sertliğinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkları önleyicidir. Kalbin en iyi dostudur. Kan temizleyici, vücuttaki zehirli maddeleri atmada, vücuda dinçlik vermede, kalp adalelerinin kuvvetlenmesinde, üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Mideyi dezenfekte ederek rahat çalışmasını sağlar. Toksinlerin atılmasında yardımcı olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri