Vitaminlerin faydası,yararı,yaşlanmayı önleyen vitaminler,kırışklık için vitaminler?cilt güzelliği için vitaminler
Hava kirliliği, sigara ve güneşin yaydığı zararlı ışınlar, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Bunlar da zamanla cildinizi yaşlandırır. C vitamini bu tahribatı azaltan bir antioksidandır. Deriye doğrudan uygulandığında güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur. Kolajen üretimini arttırarak cildinizin genç görünmesini sağlar.
Yapılan araştırmalar C vitamininin, kanserden korunma noktasında etkili olduğunu gösteriyor. Taze sebze ve meyveler en iyi C vitamini kaynaklarıdır. Başta turunçgiller olmak üzere, yeşil yapraklı taze sebzelerde, maydanoz, kabak, soğan, domates ve kivide bol miktarda bulunur.
Yağda çözülen bir vitamin olan E vitamini, kremlerde kullanıldığında kuru ve çatlamış cildi onarır. Cildi UVB tahribatından koruduğu için güneş kremlerinde sıkça kullanılır. Gıda takviyelerinde ve doğrudan cilde uygulanan krem ve losyonlarda da bulunur.
Doğru miktarda alınan E vitamini, serbest radikallerin verdiği zararların azaltılmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Fındık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı, kanola yağı gibi bitkisel yağlar en iyi E vitamini kaynaklarıdır.
Retinol içeren kremler gibi, doğrudan cilde uygulandığında, güneşin olumsuz etkilerine ve ince çizgilere karşı etkilidir. Doğru miktarda alındığında kemik sağlığını korur. Ancak gerekenden fazla alınırsa, kemik dokusuna zarar verir.
Özellikle anne karnında bebeğin sağlıklı gelişimi için, hamilelerin yeterli miktarda A vitamini alması gerekir. Balıkyağı, süt, yumurta sarısı, buğday, havuç, mantar, baklagiller, fıstık, ceviz, domates, ciğer ve yağlı balıklarda bulunur.
Bir B grubu vitamini olan niasin, zamanla nem kaybeden cildinizin nemi tutmasına yardımcı olur. Ölü derinin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. İyi kolesterolün artmasını, trigliseridin düşmesini sağlar. Bu da kalp krizi riskini azaltır.
Niyasin kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Beyin ve hafızanın ileri fonksiyonlarını denetlemesinden dolayı şizofreni ve diğer zihinsel hastalıklarda tedavi edici rol oynar. Brokoli, domates, havuç, tavuk, dana, balık, süt, yumurta, ekmek ve baklagillerde bulunur.
0 yorum:
Yorum Gönder