Menisküs rahatsızlığı konusundaki bilimsel gelişmeler
Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen ‘Radikal Kıkırdak Tedavisi’ menisküs sorunu yaşayanlara umut oldu
Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, eklem iltihabından kaynaklı menisküs, kalça ve el iltihabı gibi hastalıklar için çığır açıcı bir tedavi geliştirdi. ‘Radikal Kıkırdak Tedavisi’ adı verilen yeni yöntemde, doktorlar iltihaplı bölgeyi tamamen alarak yerine kıkırdağı yeniden oluşturacak kök hücreleri içeren geçirgen, çift katmanlı bir protez yerleştirdi. Kemik iliğinden alınmış bu kök hücrelerin zarar görmüş bölgede kıkırdağı yeniden oluşturması bekleniyor.
Birçok sporcunun kâbusu olan, kemiklerin esnek bir biçimde hareket etmesini sağlayan kıkırdağın içindeki sıvının azalması yüzünden ortaya çıkan menisküs hastalığına yepyeni bir tedavi biçimi getiren projenin yaratıcısı olan Dr. Andrew Lynn, kıkırdağın yeniden oluşmasını öngören kök hücre tedavisinin birçok hasta için umut vaat ettiğini söyledi. Lynn’nin de kurucusu olduğu bir Belçika firması tarafından Macaristan’daki bir klinikte, aralarında İngiltere Kriket Milli Takımı’nın eski kaptanı Michael Vaughan’ın da bulunduğu, eklem iltihabı olan 17 hasta üzerinde yapılan deneyin olumlu sonuç vermesi bekleniyor.
Günümüzde menisküs tedavisinde kullanılan yöntemler hastalığın tekrar etmesine engel olamıyor. Bu sebeple menisküse yakalanan birçok sporcu jübile yapmak zorunda kalıyor. İngiltere’de 2 milyon kişi kalça eklemlerinden kaynaklı, 4 milyon kişi de diz eklemlerinden kaynaklı ağrılar nedeniyle çeşitli kliniklerde tedavi görüyor. Ulusal Sağlık Hizmetleri her yıl diz ve kalçada oluşan eklem iltihaplarının tedavisi için 1 milyar sterlin (2,5 milyar lira) harcandığını açıkladı.
0 yorum:
Yorum Gönder