Karnitin, L-carnitin ve D-carnitin olmak üzere iki ayrı formda bulunur. Bu iki formun arasında çok büyük bir fark vardır. L-carnitin bir hayat iksiri olarak kabul edilirken, D-carnitin zehirli bir maddedir.
Tek cümle ile açıklamak gerekirse L-carnitin, yağı yakarak enerjiye çevirir. L-carnitin insan vücudunda karaciğer, böbrek ve beyinde Lysine ve Methioninden üretilmesi sebebiyle bir aminoasit olarak kabul edilir. Canlı organizmaların normal bir hayat sürebilmeleri için kesin olarak gereken son derece hayati bir maddedir. Dolayısıyla canlı organizmaların her bölgesinde bulunmaktadır. Büyük oranda iskelet kaslarında depolanır. Ancak vücut normal ihtiyacının %10-30’unu karşılar.
Geri kalan kısım beslenme yolu ile alınır. Vücudumuz ortalama 20- 25 mg L-carnitin barındırır. Vücudun günlük L-carnitin ihtiyacı 200mg-500mg arasıdır. Fiziksel zorlama ve stres gibi faktörler eklenince bu ihtiyaç günlük 1,200mg'a kadar çıkabilir. Metabolizma gereksinimini karşılamak için 3-6g arası L-carnitin alımı uygun görülmüş ve verimi ispatlanmıştır. Sporcuların yoğun antremanlarda sabit ve iyi performans sağlayabilmek ve sakatlanma riskini azaltabilmek için gıda gereksinimlerine 9g L-carnitin takviyesi yaptıkları bilinmektedir.
L-carnitin uzun zincirli doymuş yağ asitlerine etkir ve yağların yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlar. Ortaya çıkan enerjinin kalp ve diğer kas hücrelerinde kullanılmasını sağlar. L-carnitin herkes için çok önemlidir.
0 yorum:
Yorum Gönder