Uçuk neden olur? Uçuk nasıl geçer? Uçuk tedavisi , neden olur?
Toplumda pek çok insan hayatlarının belli zamanlarında tekrarlayan ağız yaralarından şikayet ederler. Uçuk ve aftöz ülserler en sık tekrarlayan ağız yaralarıdır. Uçuk genellikle dudak kenarlarında görülen içi sıvı dolu kümelenmiş bir şekilde görülen küçük kabarcıklardır. Nadir olarak da ağız içinde, sert damakta ve diş etinde görülebilirler. Uçuk çıkmadan 1-2 gün önce, dudak kenarlarında kaşınma, yanma şeklinde kendini belli eder. Daha sonra bu belirtileri, bölgenin kızarması, şişmesi ve içi sıvı dolu kabarcıkların oluşması izler. Bu kabarcıklar saatler içerisinde patlayarak kabuklanır. Uçuğun oluşup iyileşmesi ortalama olarak 7-10 gün içerisinde tamamlanır. Uçuğun oluşum nedeni bir herpes simpleks virüsünün aktif duruma geçmesidir. Herpes simpleks, daha önce bu enfeksiyonu geçirmiş kişilerde pasif bir şekilde bulunur. Stres, yorgunluk, travma, ateş, hormonal değişiklikler ve aşırı güneş ışığına maruz kalınan durumlar, pasif haldeki virüsün aktifleşerek uçuğun oluşmasına neden olurlar.
Uçuk, kabarcıkların patlayıp kabuklaştıktan tamamen iyileşmesi sürecinde bulaşıcıdır. Mevcut virüs, kişinin havlu, kaçık, bardak gibi özel eşyalarından bulaşabildiği gibi birinin öpmesi sonucu da bulaşabilir. Uçuk sıkıştırılıp patlatılmamalı, yüz ve cinsel organlar enfeksiyona karşı korunmalıdır. Herpes simpleks virüsünün vücuda ilk yaşlarda yerleştiği göz önüne alındığında özellikle bebek ve çocuklara dikkat edilmelidir. Uçuk ve uçuğun kabuğu ile oynanmalıdır, dokunulduğunda eller çok iyi yıkanmalıdır.
Uçuğun tedavisi, antiviral uçuk kremleri ile yapılmaktadır. Bu kremler deriden geçerek uçuk virüsüne etki eder ve virüsün deriye zarar vermelerini engeller.
0 yorum:
Yorum Gönder