Gülhatmi, Gülhatmi Bitkisi, Gülhatmi Çayı, Gülhatmi Çiçeğinin Faydaları, Gülhatmi Faydaları, Gülhatmi Kullanım Şekli, Gülhatmi Nasıl Kullanılır
Gülhatminin Faydaları,Gülhatminin Yararları
Gülhatmi, pek çok derde deva olan bir bitki. eğer, doğru şekilkde kullanılırsa, son derece şifa verici bir bitki. bu yazımızda, gül hatminin hangi hastalıkta ne şekilde kullanılacağını anlatacağız.
Gülhatmi,İçten ve dıştan olmak üzere, 2 şekilde kullanılır
İlaç olarak hazırlanma biçimleri: Genel olarak çayından yararlanılır. Yanı sıra şurubu, çok seyrek kurutulmuş kökünden dövülerek yapılan toz da kullanır.
Gülhatmi Çayı-Gülhatmi Çayı Nasıl Yapılır-Gülhatmi Çayı Hazırlanışı
Çay; başka çaylarla karıştırılacaksa, ayrıca hazırlanır. 2 ç.k. kıyılmış kök, yaprak veya çiçek, kök karışımı 30 d ak. – 8 saat arası 250 ml soğuk suda demi. süzülür. İçmek için ısıtılır. (1 ç.k = 4,3 gr).
Dıştan kullanılacak ise, (gargara, çıban yumuşatıcı, iltihap giderici), haşlama veya kaynatma yöntemi ile hazırlanır. Sıcak olarak hazırlandığında içersindeki nişasta da suda çözülür. Bu gargara olarak veya dıştan kullanıldığında gereklidir.
Gargara; 2 ç.k. kıyılmış kök 250 ml soğuk suda 2-3 saat demlendirilir, yavaş yavaş ısıtılır, çok kısa kaynatılır, süzülür.
Şurup (sirupus Altha
eae); çok çeşitli yöntemle hazırlanır.
Rp. 1. (M. Pahlovv).2 gr ince rendelenmiş hatmi kökü filitreye konur, üzerine 1 gr katıksız alkol ve 45 gr damıtık su karışımı dökülür. Süzülen sıvı tekrar filitrenin üzerine dökülür. Bu işlem 1 saat süresince tekrarlanır. Elde edilen 37 gr sıvıda 63 gr şeker eritilir, kaynatılır.
Rp. 2.
40 gr kıyılmış kök 1 I soğuk suda 8-12 saat demi. süzülür. İçinde 1,5 kg şeker eritilir, kaynatılır.
İçindeki birkaç madde: Müsilaj fkökte %35, yaprak ve çiçeklerde azdır), nişasta %38, pektin %10, ham şeker, asparagin %2, mineraller %7, C vitamini, son araştırmalarda uçucu bir koku maddesi, bir enzim, licitine benzer bir madde de bulunmuştur.
0 yorum:
Yorum Gönder