Kediotu kökü(Valeriana officinalis)
Bitki özellikleri: Bu çok önemli bitki ülkemizde pek tanınmaz. Zehirli benzerleri ile karıştırılabileceği göz önüne alınırsa, onun köklerini şifalı bitki satıcılarından almak gerekir. Anadoluda 10 kadar türü yetişmektedir ve etkinlik açısından pek farkları yoktur.Bileşim: Uçucu yağ, şeker, tanen, valeportriate, actinidin, chatinidin, nişasta.
Toplama ve hazırlama: Bitkinin kökleri eylül-ekim aylarında sökülüp, iyice temizlendikten sonra, gölgelik bir yere asılarak kurutulur. İkinci yılını doldurmuş olan kökler etkinliklerinin doruğuna ulaşmış olur. Yani, aynı zamanda da bir kültür bitkisi olan kediotunun köklerinin, ikinci yıllarının sonunda sökülmesi gerekir. Kök satın alırken, bu konu hakkında satıcıdan bilgi istenmelidir. En doğru yol ise, kökleri yurt dışından temin etmektir.
Kullanım alanları ve biçimleri: Kediotu kökü, özellikle günümüzde ön plana çıkan korku, gerginlik, sinirlilik hallerinde büyük bir başarıyla ve gönül rahatlığı ile kullanılabilecek çok değerli bir drogdur. Etkinliği ve güvenilirliği bilimsel olarak da kesinlikle saptanmıştır. Çay veya tentür biçiminde kullanılır. Pratik olduğu için, tentür kullanımı daha yaygındır. Ama tentür kullanımında dozaj çok önemlidir. Örneğin, 10-15 damla pek etkili olmayabilir, ama 35-40 damla veya 1 tatlı kaşığı tentür biraz ılık suyla alındığında kesinlikle etkili olacaktır. Ama bu etkinin eşliğinde ön plana çıkan, yorgunluk ve dalgınlık değil, rahatlatıcı bir canlılık halidir.
Onu öncelikle, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme problemi olanlar kullanmalıdır. Şerbetçiotu ile birlikte kullanıldığında daha da olumlu sonuçlar alınabilir. Genelde, sinir sisteminden kaynaklanan tüm rahatsızlıklara ve ağrılara karşı kullanılabilir. Örneğin. huzursuzluk, sinirlilik, korku, endişe, karamsarlık, baş ağrısı, migren, sinirsel kaynaklı kalp çarpıntıları, histeri, dişilik organı ağrıları, sinirsel kaynaklı mide şişkinlikleri, mide bulantısı, menopoz rahatsızlıkları ve çalışma ortamındaki veya özel yaşamdaki stres hallerine karşı mutlaka kullanılmalıdır. Günümüzün hızlı ve uğraşı gerektiren yaşam biçiminden kaynaklanabilecek tüm hastalıklar, sinir sisteminin güçlendirilmesi ve dengelendirilmesi ile önlenebilir. Bu hastalıklara, mide ve karın ağrıları, safrakesesi rahatsızlıkları, kalp bölgesindeki ağrılar ve sürekli kabızlık halleri de dahildir. Özetle, günümüzde yaşam kavgası veren herkesin onu kullanması çok yararlı olacaktır.
Kediotu kökü çayı: 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kök, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Her kullanım için taze çay demlenmeli ve sıcak içilmelidir.
Kök çayı soğuk suda da demlendirilebilir. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kök, 1 bardak suya eklenir ve 8-10 saat demlenmeye bırakılır. Kullanılmak istendiğinde ısıtılmalıdır.
Uyku çayı: 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış oğulotu yaprağı, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Yatmadan önce, içine 1-2 çay kaşığı kediotu tentürü eklenir, biraz bal ile tatlandırılır ve sıcak içilir.
Kediotu tentürü: Örneğin, 1 bardak dolusu ince kıyılmış kök, içinde 5 bardak dolusu 70 derecelik etil alkol bulunan bir şişeye koyulur ve sıcak bir yerde 10-14 gün bekletilir. Şişe her gün çalkalanmalıdır. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür. Elde edilen tentür, 5 bardak 70 derecelik etil alkolle inceltildikten sonra kullanıma hazırdır. Etil alkol eczanelerden temin edilebilir!
Günde 3-6 kere, 1-2 çay kaşığı dolusu tentür, biraz suya veya bitki çayına eklenerek alınır. Tentür, kesme şekerin üstüne damlatılarak da kullanılabilir. Tentür kullanımında alkol alındığının unutulmaması gerekir! Karaciğer hastalıkları, alkol bağımlılığı, sara ve beyin hastalıklarında, hamilelerin ve çocukların kullanmaları halinde sağlık sorunları ile karşılaşılabilinir!
Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Sürekli kullanım gereğinde, belirli aralıklarla, oğulotu ile dönüşümlü kullanılması doğru olur. Aksi halde, uyarıcı etki yapmaya başlayabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder