3/18/2012

Boyun Kireçlenmesi nedir? Belirtileri Nasıl olur? Nasıl geçer? Tedavisi

Boyun Kireçlenmesi nedir?
Boyun omurgasını meydana getiren yapıların dejenerasyonu (yıpranması) sonucu ortaya çıkan ve buna bağlı sinir ve damar bozukluklarını da içeren klinik tablodur. Dr. Nagihan Yararoğlu: "Yaşlanma, boyun hareketleri ve pozisyonları, travmalar ve ruhsal gerginlikler yastıkçıkların yapısını ve beslenmesini bozar ve sonunda değişik derecelerde yastıkçıkları yıpratırlar.

Belirtileri;

Belirtiler 18 yaşından itibaren görülebilir ve sıklığı yaşla artar. 50 yaşından sonra iyice belirginleşir. Başlıca belirti ve bulgular boyun ağrısı, tutukluk, kas spazmı, hassasiyet ve hareket kısıtlılığıdır. Ağrı boyundan başa da yayılabilir. Spondiloza bağlı sabah tutukluğu kısa sürelidir. Çoğunlukla bir kaç dakikada geçer. Sinir kökü basısı olduğu zaman kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, soğuk veya sıcak hissi, iğnelenme olur. Omurilik basısı olursa yürüme güçlüğü, ellerde beceriksizlik ve denge bozukluğu olabilir. Boyundan beyine giden damarların bası altında kalmasıyla baş dönmesi, kulak çınlaması, bulanık görme, baş ağrısı, bayılma nöbetleri, bulantı ortaya çıkar.

Tedavisi;

 Dr. Nagihan Yararoğlu, Boyun kireçlenmesinin tedavisinde başlangıç döneminde kısa süreli istirahat yapılmalı, ağrı kesici romatizmal ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Bu dönemde boyun sıcak tutulmalı, gerekirse sıcak su torbaları kullanılabilir. Hastanın ağrısı geçmiyorsa fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hastanın postürü ve günlük yaşam aktiviteleri düzenmelidir.Boyun ağrılarının tanısında görüntüleme yöntemleri (düz grafi, bilgisayarlı tomografi, MR, ultrasonografi), sintigrafi, elektrofizyolojik yöntemler (EMG) ve laboratuvar tetkiklerinden yararlanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri