3/20/2011

Antioksidan meyveler,Antioksidan sebzeler

Sebze ve Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi



Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi


Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar,


sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp


ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği)


Tablosu adını verdikleri bir tablo hazırladılar.

Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve


vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi


en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor.


Tufts Üniversitesi araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC birimi


vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.

ORAC Tablosu

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle:

Kuru erik 5.770


Kuru üzüm 2.830


Siyah böğürtlen 2.036


Kıvırcık salata 1.770


Çilek 1.540


Erik 949


Brokoli 890


Avokado 782


Portakal 750


Kırmızı biber 710


Kiraz 670


Kivi 602


Soğan 450


Taze üzüm 446


Mısır 400


Patlıcan 390


Muz 221


Elma 218


Taze fasulye 201


Domates 189


Kayısı 164


Şeftali 158


Armut 134


Karpuz 104


Kereviz 61


Salatalık 54

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor

Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür.


Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı verilen moleküller ortaya çıkar.

Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur.
Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan


kimyasal maddelere 'antioksidan` adı veriliyor.

Siz de kendinize bir iyilik yapın ve bu yaz ''Antioksidan'' alın.


Ama unutmayın; HERŞEYİN FAZLASI ZARARDIR.


0 yorum:

Yorum Gönder

 
haberler

2013 Kadın Saç modelleri Erkek saç modelleri